banner web EDMC18-01

ccc

La 4a edició d’El Dia Més Curt – La festa del curtmetratge a Mallorca comptarà amb un total de 5 sessions de curtmetratges i una jornada professional – “Conversa de cinema i publicitat” amb el cineasta Dani de la Torre, el director creatiu Oriol Villar. Moderat per la professora de publicitat del CESAG – Centro de Enseñanza Superior Alberta Giménez, Nuria Barahona.

Els actes tendran lloc el dia 21 de desembre a Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, amb entrada lliure fins completar aforament.

Ens sumam així, a una nova celebració de la Festa Mundial del Curtmetratge.

ccc

PROGRAMA “EL DIA MÉS CURT 2018”

ccc

  10:15h JUNIOR BEAT, curtmetratges per als més joves

    Aljub d’Es Baluard (recomenada per a nens de 8 a 12 anys)_58’

ccc

El cinema per a joves més destacat del moment, petites grans pel·lícules de la mà d’alguns dels millors festivals especialitzats. Medi ambient, fantasia, drets humans, esport, cultura audiovisual i educació en valors. Amb pel·lícules procedents d’alguns dels festivals membres de la Catalunya Film Festivals.

ccc

Fotogramas ED+C 2018 - JUNIOR BEATS

 ccc

· Batec de cor Beth David, Esteban Bravo (EUA, 4′, 2017, animació)

Quan Sherwin es creua amb Jonathan el seu cor li brolla del pit per seguir al nen dels seus somnis. Ara, Sherwin ha de perseguir el seu propi cor abans que reveli els seus veritables sentiments cap a en Jonathan.

· Lucky chicken Gulliver Moore (Regne Unit, 12′, 2016, ficció)

A un desgraciat forner se li canvia la vida quan una gallina màgica arriba per miracle a la seva tenda.

· Dies de gat John Frickey (Alemanya, 11′, 2018, animació)

Jiro, un nen petit, se sent malalt. El seu pare el porta a veure el metge. Ella li diagnostica una afecció inofensiva. Però sacseja el nucli de la identitat del noi.

· El núvol i la balena Alyona Tomilova (Rússia, 4, 2016, animació)

Una emocionant història sobre l’amistat entre un petit Núvol i una Gran Balena.

· Are you voleyball Mohammad Bakhshi (Iran, 14′, 2017, ficció)

Un grup de sol·licitants d’asil araboparlants arriba a una frontera de parla anglesa i no pot seguir endavant. Cada dia hi ha conflictes amb els soldats fronterers fins que el voleibol es converteix en un catalitzador que millora la comunicació entre tots dos grups.

· Heidi i el fabricant de sons Christian Frei (Suïssa, 14′, 2014, ficció)

Anuk, de nou anys, interpreta el paper de protagonista en la nova pel·lícula d’Heidi. Plena de curiositat, observa a l’equip de rodatge i especialment el treball de l’enginyer de so…

 ccc

  11h JORNADA PROFESSIONAL: Conversa de cinema i publicitat

     Auditori d’Es Baluard

ccc

Conversam de curtmetratges i cinema en general i la relació amb la publicitat amb professionals com el cineasta Dani de la Torre i el director creatiu Oriol Villar

CINEMA I PUBLICITAT

 ccc

  • Dani de la Torre: director, realitzador i guionista gallec. Ha compaginat la tasca de realitzador a Televisión de Galicia amb la direcció de curtmetratges, publicitat i videoclips. La seva exitosa trajectòria com curtmetratgista li va permetre dirigir en 2010 la minisèrie de la FORTA “Mar libre”, amb èxit de crítica i de públic. El seu debut en el llargmetratge es produeix l’any 2015, amb “El desconocido”, guanyadora de dos Premios Goya. També ha dirigit campanyes publicitàries com “Apolo y Zeus” per Voll Damm i el curt “Álex y Julia” per a la campanya “Mediterráneamente” d’Estrella Damm. “La sombra de la ley”, un thriller de gàngsters ambientat en els anys 20 i protagonitzat per Luis Tosar i Michelle Jenner, és el seu segon llargmetratge.

  • Oriol Villar, director creatiu. La meitat de la seva carrera ha transcorregut en diferents agències. El seu primer treball va ser el llançament en televisió de la marca de roba Desigual amb la campanya “La Vida es Chula”. Altres clients amb els quals treballa actualment són Estrella Damm, Voll Damm, Casa Tarradellas, Toyota, KH7 o Pascual. És l’autor del concepte “Mediterráneamente” per a Estrella Damm. Durant més de deu anys ha col·laborat amb directors com Alejandro Amenábar, Alberto Rodríguez, Ruiz Caldera, Raúl Arévalo, Dani de la Torre o Daniel Monzón. El seu treball ha estat reconegut amb més de 200 guardons en els principals festivals de publicitat.

La conversa la modera, Nuria Barahona, professora de publicitat del CESAG – Centro de Enseñanza Superior Alberta Giménez.

 ccc

  17:30h CONCURS CURTMETRATGES COMPROMESOS

     Aljub d’Es Baluard

ccc

El Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació celebra els seus 25 anys amb un concurs Curtmetratges Compromesos. Durant l’acte es comunicarà el curt guanyador amb 2.000 euros i se projectarà juntament amb els tres finalistes.

FONS MALLORQUI

ccc

Curts seleccionats, en ordre alfabètic:

· Esclavos del siglo XXI IES Son Pacs i Juan José Guijarro (Mallorca, 3’32’’, 2017, ficció)

Darrera d’aquesta societat de producció i consum, existeixen vides humanes i sobretot nins i nines que es veuen exposades a l’explotació laboral, sense uns drets, sense seguretat laboral, sense un sou digne. El curt reflexiona sobre realitat que hi ha darrera molts de productes que comprem cada dia.

· La trampa de na Sara Luis Ozonas, Fundación Amaranta (Mallorca, 3’33’’, 2018, ficció)

El curt pretén sensibilitzar als adolescents i joves sobre com operen les xarxes de tracta de persones amb finalitat d’explotació sexual per captar a les seves víctimes. Mitjançant animació i recursos narratius innovadors aquest curt és una eina didàctica que pot utilitzar-se en centres educatius i altres espais no formals, així com per conscienciar a la ciutadania en general.

· Peix al forn Guillem Miró (Mallorca, 4’05’’, 2018, ficció)

Mitjançant una recepta de cuina, es mostra la situació en la qual s’estan convertint els nostres mars i oceans, un abocador de fems i plàstics que al cap i a la fi repercuteix un altre cop en l’ésser humà.

· Si no soy no puedo ser Mario Torrecillas (Barcelona, 10’45’’, 2017, documental)

Narra la situació de Fàtima una nina de 12 anys i d’altres famílies que es troben en un camp de refugiats de Grècia. Es fa una descripció del seu dia a dia i de la situació que es viu dins del camp i al mateix temps es fa una denúncia d’una de les vergonyes de la societat contemporània, que avui en dia, continua sense cap solució.

 ccc

  19h CURT BALEAR I, els darrers curtmetratges produïts a les Illes Balears

     Aljub d’Es Baluard_60′

ccc

Fotogramas ED+C 2018 - BALEAR I

ccc

· Arribades Júlia Castaño, alumna de l’IES Son Pacs (Mallorca, 6’05’’, 2018, ficció)

La zona d’arribades d’un aeroport qualsevol, un petit univers mirall de la nostra societat plena de prejudicis i hipocresies mal dissimulades, on ha de ser algú “arribat” de fora qui demostri que encara existeix humanitat.

· El mar infinito Juan Monserrat (Mallorca, 3’53’’, 2017, ficció)

Tots, en major o menor mesura, som aigua. Per això, quan ets i vius a la mar, no pots separar-te d’ella… Com un pescador al qual la mar li dóna la vida… o li lleva.

· Patrick Borja Esteve (Mallorca, 5’, 2017, ficció)  - ESTRENA

Moltes vegades els nostres comportaments amaguen darrere un gran secret.

· Fuera de juego Miguel Ángel Durán (Mallorca, 5’07’’, 2018, ficció)

Un guàrdia de seguretat fa torn de nit en el port. A la meitat de la nit un so en l’aigua crida la seva atenció. Mogut per la curiositat, decidirà esbrinar que es tracta.

· Streetlight anxiety Marta Grimalt (Mallorca, 6’32’’, 2016, documental)

Documental curt en super 8 blanc i negre que tracta el panorama artístic underground pressionat pel sistema en Los Angeles, des de dos punts de vista, el de l’artista, i el del consumidor d’art. Les seves mascotes donen el toc encantador a aquests testimonis.

· A mitges Dani Seguí (Menorca, 14’30’’, 2018, ficció)

Després d’una gran funció, els ballarins de l’obra han de seguir amb la seva gira. Sense descans es dirigeixen ràpidament al seu següent destí. Les presses, un camió i una nit fosca i plujosa canviarà completament les seves vides. El seu retrobament, temps més tard, els obligarà a conèixer-se millor i a reinterpretar la seva passió pel ball.

· Espacio y tiempo Marcos Callejo (Mallorca, 7’, 2018, ficció)

Hi ha problemes que no tenen explicació, o que la seva solució està tan allunyada del nostre abast que mai podríem arribar a comprendre’ls. Mitjançant dues monedes, Sofia tracta d’explicar-li a Alberto, el seu alumne, els conceptes de l’espai i del temps en la Teoria de la Relativitat. No obstant això, en sortir a l’exterior i contemplar els estels amb la finalitat de poder entendre com funciona l’univers, un problema real, simple i proper, es creua en el seu camí, escapant de tota solució teòrica i lògica i mostrant altres cares de la vida.

· Fay away Rainer Lipski (EUA, 12’, 2018, ficció). Curtmetratge produït i protagonitzat per Sandra Seeling, directora de l’Evolution, Mallorca International Film Festival.

Després de 23 anys, Fay condueix cap al desert per visitar al seu pare separat i donar-li un missatge important.

 ccc

  20:15h CURT BALEAR II, els darrers curtmetratges produïts a les Illes Balears

     Aljub d’Es Baluard_60′

ccc

Fotogramas ED+C 2018 - BALEAR II

ccc

· Parte amistoso Luis Ortas (Mallorca, 16’53’’, 2017, ficció)  - ESTRENA

Jose comença de nou. Ha deixat enrere les apostes i les drogues amb el suport de María, la seva nova relació. Tot sembla perfecte fins que un absurd accident de cotxe es converteix en un malson de la qual no pot escapar.

· Capitán Kinesis Carles Jofre (Mallorca, 11’, 2018, ficció)

Sebastián és un superheroi jubilat que viu tot sol en un petit apartament. Du una vida tranquil·la i fa anys que no usa els seus superpoders, però una visita inesperada posa en perill el seu món i es veurà forçat a defensar-ho.

· Ma Belle Antoni Caimari (Mallorca,16’30’’, 2017, ficció)

Michelle, una dona obsessionada per la bellesa, es veu embolicada en el seu propi laberint. Una arma de doble tall que li fa transformar el seu leitmotiv en una obstinació més que aterridora.

· Background Toni Bestard (Mallorca, 15’, 2018, ficció)

Un tipus anodí i gris, atret per la inusual bellesa d’una jove i enigmàtica dona, intenta despertar la seva atenció enmig d’un peculiar univers, en el qual cal respectar una sèrie de normes establertes (com per exemple parlar sense emetre sons i només movent els llavis, ballar sense música o recórrer un carrer diverses vegades sense una destinació aparent).

 ccc

  21.30h PERLES DEL QUEBEC

     Aljub d’Es Baluard_82′

ccc

Fotogramas ED+C 2018 - PERLES

ccc

El tradicional programa dedicat a recuperar grans joies del format enguany queda en mans del Bureau du Québec amb una selecció programada pel Festival REGARD, Festival International du Court Métrage au Saguenay. Des de la coneguda potencia al camp de l’animació i l’experimentació visual, fins a ficcions apoteòsiques que arrasen en festivals passant també pel documental i la dansa. Un programa rodó per viatjar i descobrir l’excel·lent estat de forma del cinema curt quebequès.

 

· Fauve Jeremy Comte (Canadà, Quebec, 16′, 2018, ficció)

Dos nens s’enfonsen en una mina superficial en un joc de poder aparentment innocent i amb la natura com a únic observador.

· Trotteur Arnaud Brisebois, Francis Leclerc (Canadà, Quebec, 9′, 2010, ficció)

Una cursa infernal contra un adversari despietat. Un duel entre un jove i una locomotora.

· Nous Avions Stéphane Moukarzel (Canadà, Quebec, 18′, 2013, ficció)

Montreal, 1999. Com tots els diumenges, un modest pícnic de famílies pakistaneses immigrants en un carreró sense sortida al costat de l’aeroport, observant de prop els avions que aterren. És un dia especial, ja que s’espera el llegendari Concord, gens habitual a la ciutat.

· Bernard le grand Philippe Lupien, Marie-Hélène Viens (Canadà, Quebec, 9′, 2013, ficció)

Avui és l’aniversari de Bernard, però no està molt content per això. En un món on els adults són egoistes i descurats, els seus pares ho mantenen fora de la innocència de la infància. Bernard no vol créixer si és per tornar-se com ells. Avui és el dia de l’aniversari de Bernard, però no hi haurà forma que compleixi 10 anys.

· y20 Dominique T. Skoltz (Canadà, Quebec, 11′, 2013, dança)

y2o navega en aigües turbulentes, entre l’asfíxia i l’exaltació, entre la consumació i la renúncia, entre si i no, tant sota la pell com a la superfície. En aquest espai-temps elàstic, suspès fora de la realitat, dos mons interns comencen a xocar.

· Les négatifs de McLaren Marie-Josée St-Pierre (Canadà, Quebec, 10′, 2006, documental-animació)

Una mirada íntima a la creació cinematogràfica, aquest assaig visual comparteix amb nosaltres els secrets del llegendari animador canadenc Norman McLaren i la seva personal visió del cinema.

· Mynarski chute mortelle Matthew Rankin (Canadà, Quebec, 8′, 2014, ficció)

Una microepopeia històrica completament feta a mà sobre els minuts finals en la vida de l’heroi de la Segona Guerra Mundial de Winnipeg, Andrew Mynarski. ‘Mynarski Caiguda mortal’ és una psicodèlica i fotoquímica imatge de guerra sobre l’autosacrifici, la immortalitat i les meduses.

ccc

BannerFMT

ccc

El Dia Més Curt és una iniciativa organitzada per Mèdit [associació cultural], coorganitzada per la Catalunya Film Festivals, la distribuïdora Marvin&Wayne, Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, la Mallorca Film Commission, la Illes Balears Film Commission i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació. Conta amb el patrocini de la Fundació Mallorca Turisme i la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, HM Hotels, Impresrapit, Tomavistes, Viatges Creus i el CESAG.

ccc

logos web EDMC18okgroc-01